maandag 20 december 2010

Conceptontwikkelaar Inez van Oord

Concept tijdschrift Happinez



In 2003 richtte Inez van Oord het tijdschrift Happinez op. Inez van Oord bedacht het format en werd hoofdredacteur. Het tijdschrift werd uitgegeven door Rob van Vuure.
Normaal gesproken wordt er bij het lanceren van een tijdschrift weel tijd en geld gestoken in deskresearch. Ook wordt er vaak marktonderzoek gedaan onder focusgroepen om te komen tot een doelgroep van een bepaalde grootte om het te verwachte succes zo groot mogelijk te maken.

Happinez werd gelanceerd op basis van gevoel. Het gevoel was goed bij Inez van Oord. Zij had haar sporen eerder al verdiend bij het tijdschrift Seasons. Magazine Happinez werd in 2003 uitgegeven in een oplage van 80.000 exemplaren.



Het tijdschrift-concept van Happinez gaat over spiritualiteit in de breedste zin van het woord. Het behandelt thema’s en onderwerpen van christendom, boeddhisme tot new age. Spiritualiteit wordt gecombineerd met lifestyle, waardoor het een prettige invulling kreeg en niet ‘sektarisch of wereldvreemd’. Het magazine omschrijft zichzelf als eerste mindstyle magazine voor mensen die geïnteresseerd zijn in zingeving en verdieping in combinatie met een pure, stijlvolle manier van leven.
Het bleek een gat in de markt. Volgens Erik Sengers, godsdienstsocioloog aan de Vrije Universiteit vult Happinez een gat wat is ontstaan door de ontkerkelijking in Nederland. ‘Mensen ontdekken de keerzijde van individualisering en gaan op zoek naar mysterie en zingeving’.



Het tijdschrift bleek al snel een groot succes. In 2005 werd Happinez uitgeroepen tot ‘Tijdschrift van het jaar’ bij het Tijdschriftengala. Inmiddels is de oplage gestegen tot ca.196.564 exemplaren (HOI kwartaal 3/2009 t/m 2/2010) en is het als eerste oorspronkelijk Nederlandse tijdschrift-concept de grens over gegaan. Happinez is nu ook in Duitsland verkrijgbaar. Ter vergelijking, het succesvolle personality magazine Linda heeft een verspreide oplage van ca. 150.845 (HOI 3e kw. 2008 t/m 2e kw. 2009 excl. specials)


http://mens-en-samenleving.infonu.nl/psychologie/58601-het-succes-van-happinez-magazine-verklaard.html


www.happinez.nl

www.lindamagazine.nl/facts/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten