zondag 12 december 2010

Trendwatcher: Lidewij Edelkoort

Lidewij - tegenwoordig Li voor intimi, is een van de meest befaamde trendwatchers van deze tijd. Ze wordt door diverse grote spelers in gezet om haar licht te laten schijnen over de opkomende trends (bedrijven als Siemens, Philips, Esprit en Nissan).

De kracht van Lidewij zit ‘m in haar talent signalen op te pikken, vergelijkingen te maken en verbanden te leggen. Met deze informatie weet zij trends te voorspellen in een heel vroeg stadium.  Het is haar verscheidene keren gelukt trends wel twee jaar van te voren te voorspellen.


Een quote uit personenencyclopedie.nl waarbij Lidewij zelf haar werkwijze onthuld: 'De vraag die wij krijgen, bepaalt de werkwijze. Als het te maken heeft met kleuren voor apparatuur in huis, dan ga je uit van het interieur. Hoe zal dat er straks uitzien, wat verandert er en waar gaan we naar toe? Je pakt het hele veld, parfum, auto, elektronica, voedsel, mode en terug.'

Vrijwel elke trendwatcher kijkt naar de  trends van vandaag, welke trends opbloeien en een kans hebben hebben zich te ontvouwen tot echte trends.  Juist de trends die er zouden kunnen zijn, is waarop Lidewij zich concentreert.
Er is dus een groot verschil tussen trends spotten en trend vooruitzichten. Dat laatste is waar Lidewij zich als een van de weinigen ter wereld zich in getraind en gespecialiseerd heeft. Ze noemt zichzelf dan ook absoluut geen trendwatcher, nee ze is een trend forecaster.

In een interview met Jan Bletz (hoofdredacteur/uitgever www.secondsight.nl) antwoordt Lidewij als haar gevraagd wordt wat haar onderscheid van andere trendwatchers:  ‘’Trendwatcher? “Iedereen kan tegenwoordig trendwatcher zijn. Journalisten, consumenten: iedereen die een beetje rondsurft op internet kan enkele trends op een rij zetten. Daar is geen kunst meer aan. Gelukkig zit ik wat hoger op de berg en houd ik me meer bezig met forecasting dan met trendwatching.” 

Het mag duidelijk zijn wat de meerwaarde is van Lidewij’s werkwijze. Ik bewonder deze business women enorm.  Haar werkwijze is onderscheidend en dat maakt haar een unicum.  Ik voorspel dat het observeren van de huidige situatie en deze vertalen naar de toekomst, de plek van het ouderwetse trendwatchen geleidelijk zal innemen. Ben benieuwd of mijn voorspelling, de voorspellingen van Lidewij kan evenaren, de tijd zal het uitwijzen…

2 opmerkingen: