dinsdag 21 december 2010

Trend: Sinterklaas

Sinterklaas is een traditie die doorzet in hedendaagse trends.


Sinterklaas is als megatrend een instituut in de Nederlandse (en vlaamse) cultuur. Het is niet duidelijk waarom hij, volgens de traditie, uit Spanje komt. Het zou kunnen komen door het feit dat Sint Nicolaas de beschermheer van de scheepvaarders was. In de 17e eeuw was Holland befaamd om zijn scheepsvaart. Mogelijk is door het contact met Spaanse scheepvaarders deze traditie begonnen. Een andere verklaring voor het feit dat Sint Nicolaas gehopen wordt door Zwarte Pieten is: de Moren overheersten in Spanje gedurende enkele eeuwen rond die tijd. Een modernere verklaring dat de Pieten zwart zijn is het feit dat zij zich vaak in schoorstenen begeven en dat ze zich daarna niet schoonmaken

Bron http://www.hollandbymail.nl/sinterklaas/sinterklaas.html

Maxitrend: 3 weken voor 5 december komt Sinterklaas naar Nederland. Dit is ieder jaar een groot feest voor kinderen van ca. 3 tot en met ca. 8 jaar. Dit is ongeveer de leeftijdsgroep die zich bewust is en gelooft in het concept Sint en Piet, die speciaal voor hen cadeautjes brengen. Ook voor oudere kinderen en volwassenen is het een maxitrend (doch niet meegenomen in deze trendanalyse) zij trekken ieder jaar lootjes om de meest prachtige surprices in elkaar te knutselen.



Microtrends
Eind augustus begin september zijn de kruidnoten, pepernoten, marsepein en overige lekkernijen al te spotten in de diverse winkelketens (gespot door ondergetekende bij o.a. Kruitvat, Etos, Albert Heijn, Digros en de biologische supermarkt).
De beoogde kinderen in de maxitrend worden met ongeveer 6 verschillende sinterklazen geconfronteerd, waarbij voor de meeste ouders de sinterklaas behorende bij het sinterklaasjournaal de echte is. (www.sinterklaas.nl heeft banden met het sinterklaasjournaal)
Sinterklaasjournaal website aankomst op de tv van sinterklaas.
Club van Sinterklaas evenementen en website.
Sinterklaas startpagina
Bij veel winkels je schoen zetten
Sinterklaas op school met hele verhaallijnen
Elke zichzelf respecterende werkgever organiseert een sinterklaasfeest voor de kinderen van z'n werknemers.
Sinterklaasfilms in de bioscoop
Het huis van Sinterklaas

____________________________________________________________________________

Cultuur: Sinterklaas zit diep in de Nederlandse cultuur. Zwarte piet licht vandaag de dag soms wat gevoelig, toch zal hij niet snel verdwijnen. Het zijn kindervrienden die met cadeaus komen voor in de schoen. Sint en Piet die op het dak rijden met Amerigo, de schimmel van Sinterklaas.

Politiek: Wellicht is vandaag de dag bij sommige politieke partijen Zwarte Piet een gevoelig onderwerp, het zal niet snel veranderen. Politiek niet relevant.

Demografisch: In alle lagen en rangen vn de bevolking is Sinterklaas een feest. Het is vooral een kinderfeest, dus zolang er (kleine) kinderen bij betrokken zijn wordt het gevierd. Vaak wordt het Sinterklaasfeest overgeslagen tbv de kerst(man)

Economisch: Een zeer belangrijk evenement voor de economie. Er wordt veel geld uitgegevan aan cadeau's

Ecologie: niet relevant

Technisch: Alle films en tv uitzendingen over Sinterklaas en de belevenissen tegenwoording belanrijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten