donderdag 9 december 2010

Conceptontwikkelaar: Sebastiaan ter Burg

Sebastiaan ter  Burg is een conceptontwikkelaar en fotograaf. Hij combineert inhoud en beeld. Door zijn werk beschikbaar te stellen onder een Creative Commons licentie, is zijn werk onbeperkt te hergebruiken voor anderen. Hierdoor kunnen zijn opdrachtgevers een breed publiek bereiken.



Op zijn website (www.sebastiaanterburg.nl) geeft Sebastiaan het volgende voorbeeld van zijn bereik door gebruik van de Creative Common Licentie:
Op 27 november 2010 heb ik een fotoreportage gemaakt van een seminar van de internationale afdeling van de VVD. Diezelfde avond stonden er 130 foto's online. Twee dagen na het seminar heeft de VVD een nieuwsbrief uitgestuurt naar alle deelnemers, met daarin een link naar de foto’s. Die dag werden van deze reportage 4.995 foto’s bekeken door 485 unieke bezoekers!

Door gebruik te maken van de Creative Commons Licentie behoudt de auteur zijn rechten , maar staat onder bepaalde voorwaarden kopiëren, bewerken en  verspreiden toe. De creative Common Licentie werd ontwikkeld om open content te stimuleren.

Open content oftewel open data, zijn de gegevens (bijv.:  muziek, films, boeken, maar ook overheids-, wetenschappelijke of historische gegevens) die vrij mogen worden (her)gebruikt en verspreid, uitsluitend op de voorwaarde dat je de naam van de oorspronkelijke auteur vermeld en dat je de door jou aangepaste versie  ook beschikbaar maakt voor als open content.

Wanneer iemand een foto van Sebastiaan wilt  gebruiken geldt de voorwaarde dat  zijn naam en de licentie er bij vermeld worden. Op deze manier is het voor anderen ook duidelijk dat deze foto’s beschikbaar zijn voor hergebruik. Op Flickr heeft hij een account waarop hij bijna al zijn foto’s plaatst. Zijn video’s plaatst hij op Vimeo en zijn daar te downloaden.

Sebastiaan zelf over zijn aanpak in een interview met http://www.devipbus.nl/: ''Het is mijn taak om dingen die de moeite waard zijn te laten zien en zichtbaar te maken. Ik kan alleen maar hopen dat ik deze vrijheid houd om op deze manier te blijven werken. OOk wil ik aan mijn medemensen laen zien dat ook zij moeten durven hun eigen vrijheid te pakken en daar iets mee te doen.'' 

Ik ben zelf een voorstander van de mogelijkheid van open content omdat op deze manier gegevens makkelijker beschikbaar zijn voor iedereen terwijl de oorspronkelijke auteur toch zijn auteursrecht behoud. The best of both worlds!

http://www.devipbus.nl/wat-is-vip/crew/sebastiaan-ter-burg/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten